Blogin kirjoittaja: Timo ”Letim” Lehtonen

Timo Lehtonen, Master Team Coach, tietokirjailija

Timo ”Letim” Lehtonen

  • Master Team Coach, Tiimiakatemia
  • Tietokirjailija: Tiimiakatemia – kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi (2013), Ei enää koskaan yksin – teen ja opin tiimissä (2016), Digijalkakauppa – monikanavaisuuden lumous (syyskuu 2020)

Koulutus:

  • 2020 Mediatuottaminen, kulttuurialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto 
  • 2017 Johtamisen erikoisammattitutkinto
  • 2002 Näyttötutkintomestari
  • 2000 Ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot
  • 1988 Ekonomi/KTM, Vaasan Korkeakoulu
  • 1979 YTS (Yrittäjän tutkinto) Kauhavan Yrittäjäopisto
  • 1977 Armeijassa (nyk. reservin kapteeni)
  • 1976 Ylioppilas, Viitaniemen yhteiskoulu

Työkokemus:

  • 2002 – Tiimivalmentaja ja koulutusohjelman koulutusvastaava, Tiimiakatemia Jamk
  • 2000-2001 Kouluttaja Jyväskylän aikuiskoulutus
  • 1990-1999 Kauppias ja yrittäjä, Ruokamatti ky
  • 1985-1989 Liikkeenhoidon neuvoja Kesko JKL
  • 1984 Osastopäällikkö, Viherlandia (3-12/1984)

VAHVOJA OSAAMISALUEITA:

  • Tiimit, tiimivalmentaminen ja coaching
  • Markkinointi, digimarkkinointi – ja journalismi, sisällöntuotanto
  • Kivijalka-ja verkkokauppa, digijalkakauppa
  • Palvelumuotoilu ja konseptointi
  • Vähittäiskauppa: markkinointi, asiakasraadit ja myymäläsuunnittelu, kauppiaiden ja henkilökunnan mentorointi sekä koulutus
Lue lisää:

Ota yhteyttä! lehtotim@gmail.com

Tässä vielä luettelo blogeistani:

Tässä kertomus minusta, vähän niinkuin haastattelu

Timo Lehtonen eli Letim on maailman kokenein virassa oleva tiimivalmentaja.

Vaikka vuosia Tiimiakatemialla on kasassa jo 15, hänellä ei ole ollut tarvetta vaihtaa työpaikkaa.

Ura Tiimiakatemialla lähti käyntiin Johannes Partasen opissa. Tiimivalmentamisesta ja tiimeistä ei ollut paljon tietoa, enimmäkseen opit tulivat käytännön kautta. Kokemus ”alalta” puuttui, sillä töitä Letim oli tehnyt aikaisemmin tukkukaupan, markkinoinnin sekä kaupanpidon parissa. Siinä sivussä oli käyty ammatillinen opettajakoulutus, joka antoi tietoa oppimisesta ja opettamisesta, mutta tiimivalmentamisesta ei puhuttu mitään.

Tiimiakatemia

Tiimiakatemia on ollut työpaikkana aika ainutlaatuinen. Pääasia on toki ollut valmentaminen, mutta samalla on pystynyt opettelemaan valtavan kirjon muita taitoja: soittamista, teorioiden mallintamista, piirtämistä, kirjoittamista, tapahtuman järjestämistä, bloggaamista…

Onko muissa työpaikoissa mahdollisuuksia näin valtavaan oppimispatteristoon?

Vuodet Tiimiakatemialla ovat olleet erityisen mieleiset. Mahdollisuus kehittyä, uudet tuulet ja vaihtelevuus ovat siirtäneet tämän työuran jatkoajalle.

Työnkuva on siis kiinnostava ja monipuolinen. Töitä tehdään tiimien kanssa, sparrataan tiimiläisiä, kehitetään yritystoimintaa, hoidetaan suhteita ammattikorkeakouluun sekä mietitään keinoja yhteisön ja verkostojen kehittämiseksi yhdessä muiden tiimivalmentajien kanssa. Toisinaan täytyy myös miettiä, miten turvataan rahoitus ja autetaan tiimiyrittäjiä valmistumaan määräajassa.

Valmentajana oleminen

Alussa valmentaminen perustui enemmän luovuudelle ja intuitiolle, mutta vuosien mittaa se on muuttunut päämäärätietoisemmaksi ja tavoitteelliseksi.

Letimin sanoin hänellä on “jämäkämpi ote valmentamiseen, hörhöily on siellä taustalla”.

Valmentajan filosofiaan kuuluu ennemminkin taustalla oleminen, sillä “mitä enemmän neuvoo, sitä enemmän tiimi menee väärään suuntaan eikä sitoudu”. Tiimin sisällä pitää olla ristiriitoja ja tunteita, se tekee toiminnasta mielenkiintoisempaa ja kehitys nopeutuu. Tiimiläiset joutuvat ratkomaan ongelmia ja päättämään asioista yhdessä. Usein mietityttää, millä tavoin vastuu valmentajan ja tiimin välillä tulisi jakaa: kenen tehtävänä on vaatia tuloksia ja toimintaan jämäkkyyttä? Kurinalaisuus ei voi tulla valmentajalta.

Valmentamisotteen määrittää valmentajan luonne ja persoonallisuus.

Lehtosen kollegat ovat varsin erilaisia ihmisiä, mutta valmennustulokset ovat olleet samantyyppisiä. Useiden erilaisten tiimitarinoiden näkeminen tuo valmentamiseen kokemusta, mikä onkin yksi Letimin vahvuuksista. Tärkeintä tiimivalmentamisessa on matka, ei lopputulos. Tiimien valmistuminen on lähinnä tarinan klousaus, kun taas kuljettu matka kätkee sisälleen huippuhetket. Kun dialogi toimii ja kaikki yrittävät yhdessä sekä pääsevät tavoitteisiin tietää onnistuneensa.

Tiimin kehitysvaiheet toistuvat jokaisella tiimillä samanlaisena, vaikka niin ei olisikaan aluksi ajatellut. Tiimin kehittyminen ja lopputulos ovat aina yllätyksiä. On luettava peliä ja katsottava miten homma etenee.

Parasta tiimiakatemiassa

Tiimiakatemian kaltaisessa oppivassa yhteisössä on jatkuvasti tarjolla uusimmat teoriat, kirjoja, oppeja sekä erilaisia työkaluja. Intensiivisen yhteisön ansiosta syntyy jatkuvasti tarinoita, joita pystyy aina välillä kiteyttämään kirjoiksi. Tausta Vaasan opiskelijalehden sekä ylioppilaskunnan lehden päätoimittajana eivät siis ole menneet hukkaan, sillä tarinoiden kirjoittaminen on Letimillä eskaloitunut useiksi kirjoiksi. Tällainen ei olisi mahdollista välttämättä muualla.

Letim muiden sanoin

Jos muilta kysytään, millainen Letim oikein on, esille hänen omasta mielestään tulisivat luovuus, innostus, hauskuus, hyvät tarinat, kirjoittaminen ja blogit.

Joku sanoisi että hullu ukko, omissa ajatuksissaan kulkeva tai ei aina ihan täysillä matkassa mukana”. Kukaan ei varmaankaan sanoisi, että järjestelmällinen tai kurinalainen. Lopuksi Letim mainitsee, ettei tässä työssä tarvitse päteä millään tavalla, eikä kannata vetää mitään kauheaa roolia, sillä tiimi kyllä narauttaa siitä.

Tulevaisuus

Letim on tehnyt itselleen viiden vuoden oppimissopimuksen, sillä 60-ikävuoden liepeillä tulee katsoa kauas.

On kaksi vaihtoehtoa: kaventaa näkemystään ja ryhtyä yhden asian spesialistiksi, tai laajentaa näkökulmia ja oppia uutta. Useat valitsevat spesialistin uran, mutta kappas, Letim uikin vastavirtaan ja haluaa oppia vielä uutta. Uuden, kivijalkakaupan paluu- kirjan kirjoittamiseen on myönnetty apuraha. ”Se kertoo, kuinka perustetaan hybridimyymälä, siis kivijalkakaupan ja digi-verkkokaupan koalitio”. Lisäksi hän suorittaa ylempää amk-tutkintoa mediajohtamisesta ja – tuottamisesta. Pienenä unelmana on päästä joskus johonkin firmaan journalistiksi tuottamaan sisältöä kirjoittamalla, kuvaamalla ja videoimalla.

“Tiimiakatemialla on mukava olla, tuntuu samalta kuin sammakolta, joka laitetaan lämpimään veteen.” Tiimivalmentajan tulisi kuitenkin olla monessa mukana ja tietää mitä maailmalla tapahtuu. Siksi Letim testaa aina välillä tietämystään tiimien kanssa: jos hänen esille nostamaansa asiaa ei tiedä kukaan muu, hän on aikaansa edellä. Mutta jos tiimi puhuu jostain, mistä hän ei ole kärryillä, hän tietää tulevansa perässä. Tiimiakatemialla Letim aikoo pysyä niin kauan, kun pystyy antamaan jotain lisäarvoa yhteisölle.

“Helposti voi joutua pahvinukeksi tonne, että siinä seisoo entinen guru ja maailman vanhin tiimivalmentaja.”

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat varsin arkisia: ”Haaveena on rakentaa pienoisrautatie, johon ei lapsena löytynyt vielä taitoa, osia eikä ohjeita.”

Jätä kommentti