MILLAINEN ON HYVÄ TIIMIVALMENTAJA?

hyva_tiimivalmentaja

Oman kehittymisen kannalta on joskus hyvä määritellä, millainen pitäisi olla. Tämä antoi kyllä paljon ajateltavaa minusta.

Mielenkiintoinen kysymys. Maailma on täynnä hyvän valmentajan määrittelyä ja tuhansia luetteloita hänen parhaista ominaisuuksista. Joten lisätkäämme maailmankirjastoon vielä yksi juttu aiheesta.

KUUNTELEE JA KUULEE

Joku luulee vieläkin, että valmentajan pitäisi olla äänekäs yksinpuhuja, joka valtaa ”valmennuspuheellaan” tilan kuin tilan. Tärkeämpää on kuitenkin kuunnella, mitä ihmiset sanovat ja yrittää ymmärtää, mitä ajatuksia ja asioita sanojen takana on. Sanat ovat aina viesti jostain. Valmentajan pitää myös kuulla asioita, jotka on tarkoitettu hänen korviinsa: hiljaisia lauseita tulevaisuudesta ja kuiskauksia sekä oivalluksia menneisyydestä.

OPTIMISTI, MUTTA PUHUU TOTTA

Voisiko valmentaja olla ikuinen optimisti? Mielestäni voi, jos hän samaan aikaan puhuu totta. Yltiöoptimistinen satusetä/täti saa aikaiseksi vain sekasortoa ja tyhjiä lupauksia tulevasta menestyksestä. On maalailtava mahdollisuuksia ja visioita, mutta jalat maassa tai ainakin lähellä.

OHJAA, MUTTA EI RAJAA LIIKAA

Kyllä valmentaja voi ohjata ja näyttää tietä, ja hänen pitääkin tehdä niin. On eri asia ohjata porukka kapealle ahdistavalle kivikkoiselle metsäpolulle kuin kiehtovan mutkaiselle kylätielle, josta haarautuu sivuteitä upeita seikkailuita varten. Valmentajalla tulee joustaa ja antaa mahdollisuus itseohjautuvuuteen.

RIKKOO MIELENMALLINSA

Tämä on kaikkein vaativin tehtävä. Usein ei itsekään huomaa kuinka omat pinttyneet mielenmallit ja asenteet rajaavat omaa tekemistä. On vaarana, että yrität siirtää omat mielipiteesi ja tapasi ajatella valmennettaviin. Tämä estää kyseenalaistamisen ja uuden synnyttämisen. Valmennatko itsellesi kopioita, vai tiimiä, joka keksii, kehittää ja tekee sellaista, jota et voinut kuvitella ikinä.

RAKENTAA OPPIMISEN, HARJOITTELUN JA TEKEMISEN ARKKITEHTUURIA

Tämä on taustatyötäsi, jossa tarvitset avuksesi verkostoa ja mielikuvitusta. Sinun pitää olla mahdollistaja ja nähdä kokonaiskuva. Rakenna suotuisa toimintaympäristö tiimillesi, jossa porukka voi oppia, harjoitella erilaisia taitoja ja tehdä ja oppia tekemällä. Arkkitehtuurin pitää olla riittävän haastava, innostava, itsemuokattava ja turvallinen.

NÄKEE LÄHELLE, KAUAS JA LÄPI

Kannattaa katsoa tarkkaan mitä lähellä tapahtuu, pysähtyä oikein tuijottamaan, miltä tilanne näyttää, millaiset ilmeet ihmisillä on, miltä paikat näyttävät – kannattaa etsiä katseellaan ja lukea peliä. On nostettava katseensa myös horisonttiin ja selvittää, mitä maailmalla tapahtuu. Mitä meistä ajatellaan ja olemmeko ajassa mukana. Kannattaa katsoa myös läpi, mitä asioita et juuri näe, joita sinun pitäisi nähdä, jääkö jotain tärkeää näkemättä.

TUNTEET

Tunteet peliin, et voi olla teflon-valmentaja, johonka ei mikään tartu. Ole kuitenkin varovainen, ettei matkaasi tartu asioita ja tunteita, jotka estävät toimimasta tehokkaasti ja järkevästi. Saat olla iloinen ja surullinen, hyvällä tai pahalla päällä, rauhallinen tai levoton, mutta käytä olotilaasi hyödyksi valmennuksessa – suodata tunteiden kautta tiimiläisille jotain uutta ja mielenkiintoista, jota he eivät olisi sinulta osanneet odottaa. Vaihtelu virkistää!

OSAA VALMENTAA SEKÄ YKSILÖITÄ ETTÄ TIIMEJÄ

Olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että tiimin valmentamisen lisäksi on panostettava myös tiimiläisen yksilövalmennukseen. Tämä on minulle vähän outoa toimintaa, johon joudun syventymään entistä enemmän. Valmenna tiimiläisen tiimitaitoja, sillä harva niitä osaa ja tiedostaa, että pitäisi osata.

RUOKKII ITSETUNTOA JA MIELIKUVISTUSTA

Tässä olen kyllä aika huono. Pitäisi antaa enemmän palautetta ja arvioida tiimiläisen tekemistä ja olemista. Kannattaa kaivaa onnistumiset esiin ja käsittelyyn ja auttaa pääsemään epäonnistumisten yli. Mielikuvitusta osaan ruokkia jo paremmin.

LIIKKUU

Huh, tämä on rankkaa. Pitäisi olla aina joka paikassa missä tapahtuu ja missä tiimille voisi aueta uusia pelikenttiä ja mahdollisuuksia. Maailmalla tapahtuu niin paljon, että perässä pysyminen vaatii paljon liikkumista. Kun uskoo keksineensä jotain uutta, on se jo ajat sitten keksitty ja käytössä maailmalla. On liikuttava niin henkisesti kuin fyysisestikin.

TAHDITTAA

Valmentajan tärkeä tehtävä. Aikataulutus, toiminnan rytmi ja luova jännite, vaihtelevuus ja tasainen tömistely. Tavoitteiden laatiminen – teot niihin pääsemiseksi – seuranta – tulosten arviointi ja palkitsemiset. Tässä kannattaa soveltaa lean-ajattelua.

VINKKEJÄ TASKUSSA

Ja aina pitää löytyä jotain jännää taskusta. Vinkkejä, yllätyksiä, makeaa ja suolaista.

No tästä tuli todella hauska lista. Eipä tuo valmentajan homma kovin paljon vaadikaan, senkun pistää tuulemaan ja tekee hirveesti töitä. Mutta on tämä hauskaa hommaa!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: