
Yhteinen matkamme LÄNin tiimoilta on kääntynyt loppusuoralle. Viimeinen lähijakso järjestetään 3.-5.11.2021 teemalla Innovoijan karaktäärin luominen. Majoitumme, treenaamme ja kiteytämme karaktäärejä Porvoon naapurissa Loviisassa, Strömforsin Bed & Bistrossa. Muista valmistautua reissuun:
- Lue sinua innostavan henkilön elämänkerta ja valmistele siitä noin 10 minuutin mittainen esitys.
- Tee itsestäsi Joharin ikkuna ja pyydä tiimiäsi, muutamaa kaveria sekä perhettäsi vastaamaan myös.
- Piirrä/askartele/sävellä/nikkaroi/hitsaa/veistä/maalaa tms. tulevaisuutesi aarrekartta (vision board). Ota se mukaan Loviisaan.
Joharin ikkuna
Joharin ikkunan avulla kehität itsetuntemustasi ja ihmissuhteitasi.

Joharin ikkunassa on neljä ruutua, jotka muodostuvat kahden akselin, avoimuuden ja palautteen käsittelyn, ympärille: Avoimuudella tarkoitetaan sitä, missä määrin kerrot itsestäsi muille. Palautteen käsittelyllä tarkoitetaan sitä, missä määrin haet, otat vastaan ja ymmärrät muilta saamaasi palautetta.
Joharin ikkunan avulla voit muuttaa ja kehittää ihmissuhteitasi. Kun suurennat Avoin-ruutua, mukavuusalue sinun ja muiden kesken kasvaa, ja voit helpommin keskustella erilaisista asioista ja tunteista toisten kanssa.
Voimme kehittää itsetuntemustamme ja vuorovaikutusta pyrkimällä suurentamaan avointa ikkunaamme. Tähän on kaksi hyvää strategiaa:
- Kerro itsestäsi ja toiveistasi avoimesti, niin annat toisille mahdollisuuden ymmärtää sinua paremmin ja samalla rakennat heidän luottamustaan sinuun.
- Ole aloitteellinen pyytämään palautetta ympäristöltäsi. Palaute mahdollistaa itsetuntemuksesi lisääntymisen ja itsesi kehittämisen. Pyydä siis LÄN karaktäärikertaa varten palautetta tiimiläisiltä, perheeltäsi ja ystäviltäsi!
Näiden kahden strategian keinoin pääsemme muuttamaan jokaista Joharin ikkunan neljää ruutua. Avoin-ruutu kasvaa sekä oikealle että alaspäin ja tämän ansiosta meillä on aiempaa enemmän teemoja, joista voimme keskustella toisten kanssa, ja vuorovaikutustaitomme kehittyvät.
AVOIN
- Minulle ja muille tuttu minä, jonka läheiset tuntevat, jonka voin avoimesti paljastaa.
- Kuten tapamme toimia, ajatella ja suhtautua eri asioihin ja tilanteisiin.
- Mitä suurempi avoin alue on, sitä helpommin pystyy ilmaisemaan itseään ja tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa.
SOKEA
- Muut tietävät tämän asian tai piirteen minusta, mutta itse en sitä tiedosta.
- Jatkuva äänessä oleminen, kadehtiminen, asenteellisuus, kielenkäytön piirteet, halu olla aina keskipisteenä
- Mikäli otat vastaan palautetta, opit näkemään oman käytöksesi ja sokea alue pienenee. vastaavasti avoin alue suurenee.
KÄTKETTY
- Minä tiedän tämän asian tai piirteen itsestäni, mutta muut eivät sitä tiedä. Asioita, toiveita ja tunteita, joita emme halua ilmaista muille.
- Tällaisia voivat olla pelko, jännitys, suru, alakuloisuus, kiintymys tai ihailu.
- Näitä asioita saa olla jokaisella, mutta se ei saisi olla kohtuuttoman suuri avoimeen alueeseen verrattuna.
TUNTEMATON
- En tiedä tätä asiaa tai piirrettä itsessäni, eivätkä muutkaan tiedä
- Tiedostamattoman alueen asiat voivat ilmetä esimerkiksi voimakkaana pelkona, unissa, yhtäkkisenä suuttumuksena jne. Niiden on selitetty olevan unohdettuja ja torjuttuja tapahtumia menneisyydestä.
- Tämä alue voi sisältää myös itselle tuntemattomia voimavaroja ja kykyjä. Käytöstä ei ole helppo aina ymmärtää tietoisella tasolla.
Voit kehittää itsetuntemustasi sekä muiden ihmisten välistä viestintää ja vuorovaikutusta suurentamalla Avoin-ruutua. Onnistut tässä, kun käytät kahta strategiaa: kerrot itsestäsi muille ja suhtaudut muiden antamaan palautteeseen myönteisesti.Kehityt itse ihmisenä ja hallitset paremmin omia tarpeitasi sekä kehität vuorovaikutustasi toisten kanssa.
Aarrekartta
Aarrekartan jokainen tekee itselle ”ominaisella” tavalla. Otetaan vaikka (iso) paperi ja aletaan leikkelemään ja liimailemaan siihen unelmiin liittyviä kuvia ja halutessaan kirjailemaan lyhyitä tekstejä, jotka kertovat unelmasta. Tekstejä voi myös leikata lehdistä. Jos kirjoittaminen sujuu paremmin, voit myös kirjailla itsellesi kirjeen kertoen unelmastasi.

Kuvia voi etsiä lehdistä tai miksei vaikka netistä ja tulostaa ja liimata ne paperille. Tai mikä estää tekemästä koko jutun tietokoneella, jos se tuntuu itselle luontevammalta, kunhan muistaa lopuksi tulostaa sen oman aarrekartan näkyville.
Tekotapoja on monia, mutta tärkeintä on, että aarrekartan laittaa johonkin, missä sen näkee joka päivä. Hyvä paikka on vaikkapa jääkaapin ovi. Voihan unelmakartan laittaa vaikka tietokoneen näytönsäästäjäksi tai taustakuvaksi, jos konetta käyttää usein.
Yksi vaihtoehto on tehdä taskuun tai lompakkoon mahtuva aarrekartta. Kun unelmat tulevat osaksi joka päiväistä elämää, ne eivät huku arjen keskellä, vaan pysyvät mielessä.