”LÄN 2022: tämän pitää olla hauskaa ja innostavaa!”

tv. Batletim

ORIENTATION 12.5.2022

Olemmeko Innovoinnin ja luovuuden matkatoimisto, joka tarjoaa asiakkailleen mielenkiintoisia matkoja luovan älykkyyden ja notkeuden maailmaan.

  • Matka alkaa. Käynnistä koneesi. Check in: mieluisimmat luovat tuotokseni, mistä innostun, miten haluan toteuttaa itseäni.
  • Kahvi – ja navigointitauko
  • Mitä oikeasti odotamme LÄNniltä, itseltämme, muilta ja valmentajilta. LÄN konseptin historiaa, tarinoita ja syntyneitä konsepteja.
  • Kesä täynnä luovuutta, ideoita, taidetta ja innovaatioita. Ideointityökaluharjoitus: kuuman kesän kuumintuote/palvelu, jonka aion/aiomme toteuttaa kokeiluna. Ja teemme sen oikeasti ja raportoimme tuloksista syksyn ensimmäisessä LÄN-sessiossa. Ei mitään paskapuhetta ja turhia lupauksia, tämän me toteutamme.
  • Check-out Luovasti, Älykkäästi ja Notkeasti
  • Riemukas lopetus
LÄN-melonta Puulavedellä vuonna 2004

LÄN on Luova Älykkyys ja Notkeus. Tämä on ihmisille, jotka haluavat erikoistua mahdottomaan, ajattelemaan isommin ja toimimaan erilailla. 

  1. LÄN toteutetaan Merirosvoseikkailun muodossa Puulavedella Iso-Säkkisalon saaressa. Tässä kutsu seikkailuun, klikkaa auki.

Herkkiä ajatuksia merirosvoseikkailusta

Hiljentyminen ja hiljaisuus ympärillä ovat tärkeitä. On kerättävä ajatuksia siitä, mikä tulee olemaan yhteinen matkamme, minne olemme menossa? On kiehtovaa etsiä kadonneita aarteita ja kulttuureja. 

Myös tiedon etsiminen voi olla kiehtovaa ja palkitsevaa. Oikean ratkaisun löytäminen on riemullista . Monet eivät etsi yhtään mitään, he vain ovat. 

Mitä ajattelet ajattelustasi, kun olet autiolla saarella ilman sivilisaation vempaimia, keskellä luontoa, ilman sähköä ja juoksevaa vettä? 

Haluaisitko postata kuvia itsestäsi ja ajatuksistasi? Oletko saarella kiinnostunut siitä, miltä itse näytät ja mitä muut ajattelevat sinusta? Haluatko, että sinua pidetään kiinnostavana ja pohdit omaa arvoasi toisten silmissä. Onko sinulle tullut itsestäsi pakkomielle? 

Vai oletko vain sinä ja siinä? Ottamassa mielenselffietä ajatuksistasi, yhdessä muiden kanssa, seikkailussa? Etsimässä jotain uutta itsestäsi ja vapauttamaan itsesi mielenkahleista ja rajoittavista mielenmalleista. 

LÄN-persoonia, jotka ovat tämän valmennusohjelman käyneet läpi ja selvinneet mm. 

  • Joonas Pesonen (bloggaaja, somevaikuttaja)
  • Jarna Kaplas (vuoden 2019 Nuori Yrittäjä, Morton konttiravintolaketjun perustaja)
  • Olli-Matti Lajunen (Flow Mo, break-dance opettaja)
  • Hanne-Mari Miskala (laulaja/muusikko, Aava&Bang henkilöstöjohtaja)
  • Teppo Ylä-Hemmilä (Bread artist/ Head Of Innovation Viipurilainen Kotileipomo, Founder of Oatlaws Supermood Oy)
  • Satu Mäkinen (Founder of Nordic Natural Beauty Awards Oy)
Läheskään aina ei LÄN:nissä pysy pystyssä, kuten ei kännissäkään!

Perustellusti voidaan väittää, että merkittävät luovat tulokset syntyvät yhä useammin erilaisissa ryhmissä ja tiimeissä ja luovuuden ajatteleminen pelkästään yksilötasolla on virhe. Luovuus on siis kollektiivinen prosessi.

Luovan kyvyn ja ajattelun kehittyminen tapahtuu ennen muuta ihmisten välillä ei niinkään yksilöiden sisällä.

Jussi T. Koski: Luova hierre

(Tämän mukaan Tiimiakatemian pitäisi olla oikein innovaatioiden mehiläispesä. Onko näin? Jos ei ole, miksi ei ole?)

Innovointi ei ole arkipäivästä irrallaan olevaa toimintaa, vaan liittyy ennen kaikkea osaksi normaalia elämää. Tärkeintä on innovatiivisyyden merkityksen ymmärtäminen: pysyvyyden arvostaminen, jonkinlainen “anti-innovaatio”.

Miksi tiimiläiset ovat raksoilla niin innovatiivisia ja kekseliäitä, mutta Tiimiakatemian arjessa aika aneemisia? Kuvassa Made-tiimin leidit raksapäivilä länkkäriteemaisina.

Yksikään idea ei johda mihinkään ilman kovaa työtä. Ideat kilpailevat huomiosta ja niihin uskovien ajasta. Hiki antaa idealle hohdon, taianomaisuuden.

”Deadline” syntyi alun perin sotavankien pitämisestä kurissa. Maahan piirrettiin viiva, deadline, jonka sisällä vankien piti seistä. Kukaan ei paennut. Deadline on luovuuden paras kaveri.

Marko Kulmala: Hyvä idea EI toimi

Tiimiakatemia – kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi kirja on julkaistu mm. Koreassa korean kielellä!

Synteesin rakentaminen on luovan ajattelun jalostuneimpia muotoja. Tällä tarkoitetaan kykyä konstruoida jo olemassa olevasta tiedosta ja oivalluksista uutta tietoa ja oivalluksia.

Synteesien tekeminen edellyttää monialaisuutta ja – tieteellisyyttä. Uusien maailmojen luoja ei voi olla pelkkä spesialisti. ”

Jussi T. Koski: Luova hierre

Tarina maailmanhistorian 1. LÄN:istä

”Etsitään miehiä vaaralliselle matkalle. Pieni palkka. Purevan kylmä. Viikkokausia täydellistä pimeyttä. Jatkuva vaara. Paluu epävarma. Jos matka onnistuu, luvassa mainetta ja kunniaa.” 

(Yllä on tutkimusmatkailija Sir Ernest Henry Shackletonin julkaisema ilmoitus Times lehdessä joulukuussa 1901. Hän sai satoja hakemuksia retkikuntaansa, joka lopulta suoritti haastavia tehtäviä, joita ei ole sen koommin tehty.) 

Janne Roihan, tiimiyrittäjä vuosimallia 2004

Maaliskuussa 2006 alkoi Tiimiakatemialla uusi koulutusohjelma  ”Innovoijan Tie” eli LÄN (Luova Älykkyys & Notkeus). Koulutus koostui kuudesta kolmen päivän mittaisesta  ”Adventuuringista” eli ohjelman pituus oli yhteensä 18 vuorokautta.

Elimme LÄN-matkallamme  monenlaisia hetkiä, ajoimme tunteiden ja tuntemusten vuoristorataa. Onnistuimme  ja epäonnistuneet. Mutta ennen kaikkea opimme! Odotusten kohtuullistamiseksi on muistettava Jussi T. Kosken kirjasta löytynyt helpottava teksti:

” Luovuustutkimuksessa puhutaankin usein ns. 10 vuoden säännöstä, jonka mukaan yleensä tarvitaan vähintään kymmenen vuotta kestävä sosiaalistumisen ja oppimisen jakso (hiljaisuuden vuodet) ennen kuin yksilö on kykenevä alaa aidosti muuttaviin ja kehittäviin luoviin suoritteisiin tai ylipäätään eksperttitason ylivertaiseen toimintaan . Kymmenen vuoden sääntö pätee hyvin erilaisilla aloilla. ”

(Jussi T. Koski: Luova hierrre)

Voi vauhtia, voi elämää!

Session 9.-11.3.2006 

Matkalla siellä jossakin keskellä arktista pimeyttä.  Seitsemisen kansallispuiston Metsänvartijan kämpässä sisälämpötila –22 astetta ja pian sekin ilmatila täyttyy savulla. Kuumailmapallot leijuvat, viimeinen palaa ilmiliekein. Hiihtomatka puiston eräladuilla on ainutlaatuinen. Toisen päivän iltana kämpässä lämpöä jo +12 astetta. Innovaattorin tie on kylmä ja vaellus umpihankea.

Hanne-Mari Virta kirjoittaa tuosta talvisesta kokemuksesta seuraavaa:

Minulle innovaatio on tarkoittanut samaa, kuin idea + toteutus. Lähdin LÄNiin rikkomaan ajatteluni rajoitteita ja kehittämään innovoinnista tiedettä. Elämme Tiimiakatemialla ympäristössä, joka on kuin innovaatiomuurahaispesä. Meidän on opittava tuotteistamaan ja mallintamaan se osaaminen, mikä meillä on jo olemassa. 

Tulin Seitsemiseen innosta puhkuen, koska odotin todella paljon kuumailmapallon rakentamista, josta olin haaveillut jo vuoden ajan. Olin kuullut, miten se yksinkertaisesti toteutetaan ja olin vakuuttunut sen toimivuudesta. Ensimmäisten lähtölaukausten aika tuli. Odotukset olivat huikeat, mutta polttimo roikkui liian alhaalla, joten lämpö karkasi tuulen mukana suvuille. Toisesta tekeleestä katkesivat polttimon narut, kolmannen seinät repesivät, neljännen tulen teho ei riittänyt… Se oli jo pari kertaa niin lähellä!

Teppo Ylä-Hemmilä:

Teppo Ylä-Hemmilä, Viipurilainen Kotileipomo, osallistui ensimmäiseen LÄN-ohjelmaan!

Tämä paikka on loistava. Ei luksusta, mutta pakottaa meidät olemaan ainakin jollain tasolla luovia. Mitään se ei olisi kuitenkaan ilman ihmisiä. Oikeat ihmiset edistävät luovuutta. Positiivisuus tarttuu, mikä on hieno asia. Miksi siis olla negatiivinen? Täytyy kuitenkin muistaa, että se on eri asia kuin kyseenalaistaminen, sillä sekin on yksi asia joka ajaa kehittämään parempia ratkaisuja. 

Reissun tärkein juttu on ollut mielestäni luovuuden syvemmän merkityksen käsittäminen. Kysyin tulimyrskyssä Pekka Himaselta, että miten voin oppia luovaksi, tai onko mitään muottia, joka siihen valmistaa? Jos teet sitä, mistä intohimoisesti tykkäät, olet väkisin luova. Mitään mallia ei ole, vastasi Pekka. Voisin keksiä vaikka uuden aurinkokunnan, jos minulla olisi aikaa.

Siinä se on video, Tiimiakatemian alumnien, Ylä-Hemmilän-veljesten luovuuden kukka.

2.   Session 23.-25.4.2006

Matkalla pukkilaan poiketaan Vikin Baariin. Kaurismäkeläinen tunnelma täyttää mielen, mutta Kiasman näyttely hiljentää ja hämmästyttää.  Yöllä on vaikea saada unta Pukkilan Meijerin lattialla, kuvat tulevat uniin. Mielenmallit särkyvät pikku hiljaa ja järki asettuu uuteen malliin. Heurekan jälkeen syntyy myöhään illalla sykähdyttävä mielenmallipeli  ”Kuka vei juustoni”. Se on suuren hurmoksen paikka!

3.   Session 18.-20.5.2006

Polkupyöräilemme Mattilan leirikeskukseen, sataa ja paistaa. Vanhan tuvan seiniin on tallentunut satojen lasten riemukkaat huudot kesäleireiltä aina 50-luvulta lähtien. Saunan lauteilla ollaan viimeistä kertaa: se palaa kesällä salaman iskusta. LÄN kaaosta lisää ahdistus siitä, olemmeko jumiutuneet Tiimiakatemian mielenkuviin ja oppimisen arkkitehtuuriin. Maailma meidän piti pelastaa, ja maailman napa onkin Lutakossa.  Eiffelin torni muuttaa muotoaan. Pyöräilemme kilpaa kotiin, sydän tulee kurkusta ulos ja tulee kesärytmit.

4.    Session 31.8.-2.9.2006

Tämä on kuin satua!

LÄN linnoittautuu kahdeksi päiväksi Kaupungin kirjaston satuhuoneeseen. Ahdistus lisääntyy ja pelko siitä, että saammeko mitään uutta synnytetyksi vai taannummeko takaisin lähtökuoppiin. Syntyy uskomaton Idearaketti, innovointityökalu, joka tulisi muuttamaan kaiken. Moguli tuotteistaa sen valmiiksi ja myy asiakkailleen, mm. mainostoimistot ovat siitä todella kiinnostuneita. Ensimmäinen LÄNin kaupallinen tuote. Matka Espanjaan häämöttää, mutta onko se kuitenkin liian kaukana.

5. Session 26.-28.10.2006

Syksy, sade, tuuli, ensimmäiset liukkaat. Partaharjun opistolla vaellamme harmaassa metsässä 10 kilometriä järven ympäri. Pyhiinvaellusmatka Innovoijien maassa. Teoria aukeaa kirjojen ja dialogin avulla, nyt ymmärrämme paremmin innovoinnin salatiedettä. Miksi emme aikaisemmin tienneet siitä mitään? Miksi se vasta nyt kertoo meille tarinansa. Takka savuttaa ja palohälyttimet soi. Yöllä tiet jäätyvät. Olemme vaarallisilla teillä!

6. Session 30.11.-2.12.2006

Innovaattorin karaktäärin luominen on vaativa prosessi. Onko minusta, voiko minusta kehittyä vai olenko toivoton tapaus. Lomasurkee oli sopiva paikka tällaiseen pohdintaan. Matkan aikana joukko oli harventunut ja jäljellä olivat enää he, joiden sydän sykki luovuudelle, kekseliäisyydelle ja uskomattomalle puurtamiselle. Heistä tulisi Tiimiakatemian Yrinautteja.

Län-koulutusohjelma on ollut vaativa, ahdistava ja välillä riemukkaan antoisa. Ennen kaikkea se on ollut meidän kaikkien yhteinen, yhdessä tekemä ja meidän näköinen oppimiskokemus. Ensimmäistä kertaa ei koskaan voi unohtaa, eikä voi koskaan tietää, jääkö se viimeiseksi.

Lyhennelmä huippukirjasta, lue läpi!

LÄN on kuollut?  Eläköön LÄN

Teemu Kankainen, Aava & Bang, Tiimiakatemian alumni ja rumpali. Aloitti mainoshommat Tiimiakatemialla perustamalla tiimikavereiden kanssa Tuotantokopla-nimisen yrityksen.

Jotenkin Bodil Jönsonin teksti on tuli meille kaikille eläväksi LÄN-prosessin aikana:

”Fysiikassa (innovoinnissa)  ja runoudessa pätee sama periaate: Ei ole olemassa yhtä ainoaa niin suurta pimeyttä, että se voisi sammuttaa yhden ainoan pienen valon.  Ajatusten kohtaamisiin tämä ei päde, vaan pimeys voi erinomaisesti sammuttaa valon, ja niin tapahtuukin usein. Erityisen alttiita pimeyden tai autiuden armoilla ovat kahdenlaiset ajatukset: ensinnäkin ne vastasyntyneet, jotka ovat tuskin hahmottuneet ennen kuin ne pilkistävät haparoiden esiin, sekä ne ajatukset, jotka ovat niin provosoivia, että niitä tuskin uskaltaa lausua ääneen. Ne vaativat ajatusten kohtaamiselta erityisen vahvaa palautetta, tai muuten ne puhaltavat itsensä sammuksiin.”

(Bodil Jönsson: Ajatusvoima 2002)

Mitä olen oppinut innovoinnista ja itsestäni innovoijana?

Innovaatiot syntyvät siitä, kun asioita ajatellaan ja nähdään uudessa valossa. Itse olen käytännön ihminen ja siksi hullujen ideoiden toteuttaminen on minulle haastavaa, koska näen paljon esteitä mahdollisuuksien sijaan. En uskalla heittäytyä.

Suuret innovaattorit ovat tehneet työtään vuosia ilman, että tuloksista on näkynyt pilkahdustakaan. Heillä on ollut vain intohimo asiaa kohtaan ja tyrehtymätön usko vastausten löytämiseen. Mistä itse löytäisin tuon lakkaamattoman intohimon? Mikä on minulle luontaista? Missä olen lahjakas?

Ihmisten kanssa oleminen ja vuorovaikutus on minulle luontaista. Olen ollut aina kiinnostunut ihmisten tarinoista ja toivon, että he ovat kiinnostuneita minun kokemuksistani. Nyt sen muistin! Juuri siksi halusin valmentajaksi. Jotta saisin ihmiset kuulemaan myös oman hienon tarinan itsestään. 

Mikä on kirkkain ydin sosiaalisuudessani? Avoimuus, innostus, läsnäolo, kunnioitus, hauskuus? Tämän kysymyksen esitän ennen nukkumaanmenoa ja jätän sen alitajunnan ratkaistavaksi.


%d bloggaajaa tykkää tästä: